Ülkemizde uzun yıllar eğitim hakkından yararlanamayan ve okuryazar olmayan kadınlara yönelik olarak eğitim çalışmaları yürüten AÇEV bu çalışmalarını, okuryazarlık seviyelerini artırarak genç kadınların güçlenmesi ve hayat içinde daha aktif olabilmeleri için yeniden yapılandırdı. Genç kadınların çok yönlü güçlenmesi için “Hayat Dolu Buluşmalar” adlı yeni bir kadın güçlenme programı geliştirerek uygulamaya başladı.
Kadınların ileri okuryazarlık seviyesi becerilerini geliştirmeyi amaçlı program, 8 hafta boyunca haftada 2 gün 3’er saatlik etkinlikler içeriyor ve hedef kitlesini 15-35 yaş arası genç kadınlar oluşturuyor.
Program, kişisel gelişim, bireysel sağlık-bakım, kadın emeği, kararlara katılım gibi temel konuları içeriyor. Genç kadınlar bu buluşmalarda, öncelikle eğitimle ilgili kişisel hedef koyma, iletişim, iş hayatıyla tanışma, sanat-teknoloji-medya, çocuk koruma, ailede eşit rol dağılımı gibi birçok güncel konuda, farkındalık ve beceri kazanabiliyor.
UN Women İşbirliğinde Temsil Yoluyla Kadınların Güçlenmesi Projesi
Nisan 2016 itibarıyla kadınların, proje kapsamında uygulanan Hayat Dolu Buluşmalar Programı’ndan aldıkları bilgilerle, hem kendi hayatlarında olumlu değişiklikler yapabiliyor hem de çocuklarıyla yakın çevreleriyle iletişim kurmada güçleniyorlar. Bu proje ile 3 yıl boyunca 15-35 yaş arası eğitim (ilkokul mezunu) ve kaynaklara erişimi kısıtlı genç kadınların, ileri okuryazarlık becerilerinin yanı sıra ev, mahalle ve ilçe düzeyinde kararlara katılımla ilgili bilgi, farkındalık ve becerilerini geliştirilmeleri hedefleniyor. Proje illeri olan Bursa ve İstanbul’da toplamda bugüne kadar 203 kadına ulaşıldı. 2017 yılında proje illerine İzmir’de eklendi ve yeni eğitici eğitimlerde 75 gönüllü sertifika aldı.