AÇEV olarak, çocukların gelişimlerini ve iyi olma hallerini olumsuz yönde etkileyen her türlü ihmal ve istismarın önlenmesinde temel aktörlerden biri olarak babaların rolü ve önemine dikkat çekmek amacıyla Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Programı kapsamında sürdürdüğümüz çalışmalarımıza devam ettik.
UNWomen Türkiye ve UNFPA Türkiye ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında yerel babalık oluşumları ve gönüllü eğitimcilerimiz bulundukları bölgelerde berber salonları, kasap dükkanları, kıraathaneler ve taksi durakları gibi yoğun olarak erkeklerin vakit geçirdiği mekanlarda erken yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirmeyi sürdürdüler.
Babalık rolleri üzerinden erkeklerin dönüşümünün hedeflendiği ve erkek ağırlıklı hedef gruplara odaklanan projede, geniş kapsamlı bir müdahale programı, eğitimler, farkındalık seminerleri, kampanya ve iletişim çalışmaları gerçekleştirdik.
Çocuk yaşta erken ve zorla evliliklerin önlenmesi konusunda babalarla gerçekleştirdiğimiz çalışmaların yanı sıra anneler, kız ve oğlan çocuklarıyla da çalışmalarımızı sürdürdük.
Bu doğrultuda Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Programı kapsamında İzmir, Kilis. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Siirt illerinde UNICEF ve GAP İdaresi iş birliği ile Kasım 2019’dan bu yana Anne Destek Programı ve Hayat Dolu Buluşmalar çerçevesinde farkındalık eğitimleri gerçekleştirip, eğitim programları uyguladık.
Kasım 2019’da başlayan projenin başından bu yana uzaktan ve yüz yüze buluşmalarla 12-18 yaş arası 522 çocuğa, 1.302 genç kadına, 2.316 anne ve babaya ulaştık. 140 eğiticinin çocuk yaşta erken ve zorla evlilikleri önleme konusunda güçlenmesini sağladık.
Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilik hem bir çocuk hakları ihlali hem toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin bir türü hem de tüm dünyada kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önündeki bir engeldir.