fbpx

AÇEV TÜM DENEYİMİYLE İLK GÜNDEN İTİBAREN DEPREM BÖLGESİNDE!

AÇEV, depremden etkilenen çocukların, anne babaların ve kadınların iyi olma halinin desteklenmesi için var gücüyle çalışmaya devam ediyor.

Çocukların güvende, sağlıklı, mutlu ve öğreniyor olması için kurulduğu günden beri çalışan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) bu iyi olma halini ve çok yönlü gelişimi olumsuz etkileyecek her türlü ortamın iyileştirilmesi için de faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

AÇEV işte bu nedenle, kurulduğu günden bu yana ülkemizde yaşanan tüm afetlerde insani yardıma ek olarak daha bütüncül ve uzun vadeli yaklaşımıyla çocukların, ailelerin ve kadınların yanında yer alıyor.

1999 Marmara depreminden sonra fiziksel ve psikolojik rehabilitasyon merkezi olan İzmit Rehabilitasyon Merkezi’nin (İREM) kurulmasına öncülük etti; 2011 Van depreminin ardından kadınlar ve çocuklara psikososyal destek ve rehabilitasyon sağlamak için Van Aile Danışma Merkezi’ni kurdu; 2020 Elazığ depreminde mobil hizmet aracıyla çocuklara ve ailelerine psikososyal destek hizmetlerini ulaştırdı.

AÇEV Çocuk ve Aile Merkezleri

ÜÇ İLDE ÇOCUK VE AİLE MERKEZİ

Anne Çocuk Eğitim Vakfı, deprem sonrası akut dönem boyunca çocuk odağını koruyarak ısınma, barınma ve gıda desteklerinin yanı sıra oyuncaklar, kıyafetler, kâğıt, kalem ve boyama malzemeleri gibi pek çok insani yardım desteğinde bulundu. Tüm bu insani yardım desteklerinde çocukların korunması ve maruz kaldıkları travmaların etkilerinin en aza indirilmesi hedeflendi.

“Çocukluğun altın yılları” olarak tanımlanan erken çocukluk alanındaki uzmanlığı ve bu alanda 31 yıldır edindiği kapsamlı deneyimleri sayesinde AÇEV bu merkezlerde, çocukların güvenliklerinin, iyi oluşlarının, gelişimlerinin ve eğitimlerinin sürdürülebilmesi için sosyal, duygusal ve bilişsel başta olmak üzere tüm gelişim alanlarının ve aynı zamanda öğrenme kapasitelerinin desteklenebileceği güvenli alanlar oluşturdu. Bu bağlamda, uygun standartlar çerçevesinde inşa edilen bu merkezlerde çocukların yaş gruplarına uygun olacak şekilde, bütüncül bir perspektifle uygulamalar geliştirildi ve bugün hâlâ uygulanmaya devam ediyor.

Bu merkezlerde yalnızca çocuklar değil, birincil yakınları olan ebeveynleri ve kadınlar da psikososyal destek hizmetlerine erişebiliyor. Bu kapsamda anne babaların ebeveynlik becerilerini geliştirmesi ve çocuklarına daha etkili destek sunabilmesi, ayrıca genç kadınların da güçlenmesi hedefleniyor ve yine bilimsel bilgiler ışığında, bütüncül ve kapsayıcı programlarla, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek eğitim programları hazırlanıp sunuluyor.

Çocuklara Yönelik Uygulamalar

Merkezlerde, 5-6 yaş grubundaki çocuklar ile kış ve yaz dönemi boyunca AÇEV tarafından geliştirilen uygulama yürütülüyor.

Bu uygulama ile çocukların sosyo-duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri başta olmak üzere tüm gelişim alanlarının ve buna bağlı olarak ilkokula hazırlanmalarının desteklenmesi hedefleniyor.

Bu uygulama ile çocukların gelişim düzeylerine uygun temel kavramları edinmesi, gelişimlerinin desteklenmesi ve akranlarıyla birlikte hem sınıf ortamında hem bahçede oyun oynaması hedefleniyor.

Ebeveynlere Yönelik Uygulamalar

AÇEV Çocuk ve Aile Merkezleri’nde çocukların yanı sıra ebeveynler için de uygulamalar yürütülüyor. Merkezlerden faydalanan çocukların ebeveynlerine yönelik olarak Ebeveyn Destek Uygulaması ve  Anne Destek Programı uygulanıyor.

Ebeveynlerin iyilik halini desteklemek ve böylece çocukların gelişimine, aile içi iletişime ve aile dayanıklılığını güçlendirmeye katkı sağlamak amacıyla yürütülen Ebeveyn Destek Uygulaması, 6 hafta boyunca 1,5 saatlik oturumlar halinde uygulanıyor.

Kadınlara Yönelik Uygulamalar

AÇEV, Hayat Dolu Buluşmalar uygulamasını deprem bölgesine uygun hale getirdi. Uygulama, depremden etkilenen 18 yaşından büyük  kadınların ve ayrıca 14-18 yaş arası kız çocukların yaşam iyi oluşlarını desteklemek ve güçlenmelerine destek olmak için yürütülüyor.

AÇEV, afet sonrasında bölgede yaşayan kadınların ve kız çocuklarının yanlarında olmak, haklarını bilmelerini ve kullanmalarını sağlamak, mahremiyet, güvenlik, hizmetlere erişim ve şiddetin önlenmesi konularında farkındalık geliştirmelerini desteklemek, dayanışma davranışlarını geliştirmelerini teşvik etmek amacıyla uyguluyor.

"AÇEV Gezici Araçları Deprem Bölgesinde"

AÇEV Gezici Araçları ile Çocuk ve Aile Merkezleri’ne erişemeyen çocuklara da ulaşılıyor. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ve Hatay’da faaliyetlerine devam eden gezici araçlar ile hafta içi her gün bir köy ya da konteyner kent ziyaret edilerek buradaki çocuklara AÇEV uzmanları tarafından oluşturulmuş 6 haftalık sanat ve oyun temelli etkinlikler uygulanıyor. Aynı zamanda buradaki kadınlara yönelik de 5 oturumluk Hayat Dolu Buluşmalar uygulamaları gerçekleştiriliyor.

Çocuklara Yönelik Uygulamalar

Merkezlerde, 5-6 yaş grubundaki çocuklar ile kış ve yaz dönemi boyunca AÇEV tarafından geliştirilen uygulama yürütülüyor. Uygulama genel hatlarıyla; Büyük Grup Zamanı, Temizlik-Kahvaltı Zamanı, Bahçe Zamanı, Müzik Zamanı, Okumaya Hazırlık Zamanı, Planlama-Oyun-Hatırlama Zamanı ve Kitap Okuma Zamanı’nı kapsayan yarım günlük bir akıştan oluşuyor. Bu uygulama ile çocukların sosyo-duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri başta olmak üzere tüm gelişim alanlarının ve buna bağlı olarak ilkokula hazırlanmalarının desteklenmesi hedefleniyor.

Merkezlerde, 4 yaş grubundaki çocuklara yönelik oyun ve sanat temelli bir uygulama yürütülüyor. Uygulama genel hatlarıyla; Karşılama ve Serbest Oyun, Büyük Grup Zamanı, Kahvaltı ve Temizlik Zamanı, Kitap Okuma Zamanı, Bahçe Zamanı, Hareketli Oyun, Sanat Faaliyeti ve Günü Değerlendirme zamanlarından oluşmaktadır.

Bu uygulama ile çocukların gelişim düzeylerine uygun temel kavramları edinmesi, gelişimlerinin desteklenmesi ve akranlarıyla birlikte hem sınıf ortamında hem bahçede oyun oynaması hedefleniyor.

Merkezlerde bulunan Kitap ve Oyuncak Kütüphaneleri’nde, konteyner kentte yaşayan 3-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak kendi yaş gruplarına özel zaman dilimlerinde çeşitli uygulamalar yapılıyor.

“Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak”​ Çalıştay Raporu

1993 yılından bugüne, her çocuğun mutlu, güvende, sağlıklı ve öğreniyor olması için çalışmalarına devam eden AÇEV olarak 20 Nisan 2024 Cumartesi günü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kongre Merkezi’nde Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak başlıklı bir çalıştay gerçekleştirdik.

Bu çalıştayda, afet ve kriz durumlarında çocukların korunabilmesi, gelişimlerinin sürdürülebilmesi, eğitim öğretim faaliyetlerinin devam edebilmesi ve çocukların iyi olma halleri gibi önemli konularda, ilgili paydaşlarla birlikte gelecekteki durumlara rehberlik edecek bütüncül bir yaklaşımı değerlendirdik.

​“Depremin Birinci Yılında Deprem Bölgesinde AÇEV”

Böylesine büyük bir yıkımın ardından çocukların psikososyal destek alabilecekleri, güvenlik ve normallik hislerini yeniden kazanabilecekleri alanların sağlanması son derece önemliydi.

Bilimsel bilgiyi her zaman odağında tutan bir kurum olarak, bu merkezlerde yaş gruplarına ve gelişim evrelerine uygun şekilde tasarlanmış bilimsel temelli programlar ve etkinlikler geliştirerek bunları uygulamaya başladık.

Koşullar ne kadar zorlayıcı olursa olsun, çocukların yeterli bakım hizmetlerinden faydalanmaları ve eşit öğrenme fırsatlarına erişebilmeleri çok önemli.

AÇEV olarak ilk günden itibaren başta çocuklar olmak üzere depremden etkilenenlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve uzun vadede iyi olma hallerini desteklemek için seferber olduk.

Siz de AÇEV'in deprem bölgesi çalışmalarını desteklemek için düzenli bağışçımız olabilirsiniz. 

Bağışçımız Olun