Okuyan Bir Gelecek Projesi’ne yapılan bağışlar sayesinde ihtiyaç sahibi çocuklara
Okuyan Bir Gelecek setleri gönderiliyor.
Ziyaret EtOKUYAN BİR GELECEK
ihtiyaç görülen bölgelerde çocuklara yönelik “Okuyan Bir Gelecek” Programı’nı yürütüyoruz.
20 Şehir
50+ Eğitim Programı
500.000 Anne
Erken çocukluk dönemi, yani yaşamın ilk 6 yılı, çocuğun en hızlı geliştiği; bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve dil gelişiminin en hızlı olduğu, çocukların gelişimi için bir daha yakalanması çok güç fırsatların olduğu yıllardır. Aynı zamanda öğrenmenin en yoğun olduğu, temel alışkanlıkların, zihinsel yeteneklerin geliştiği ve biçimlendiği bir dönemdir.
Araştırmalar, yüksek sosyo-ekonomik seviyede yetişen çocukların 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime duyarken düşük sosyo-ekonomik seviyede yetişen çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını ortaya koyuyor. Aradaki 32 milyon kelimelik bu farkı kapatabilmek açısından çocuklara küçük yaşlardan itibaren kitap okumak büyük önem taşıyor. (Hart & Risley, 2003).
Peki Ülkemizde Durum Nasıl?
- Türkiye’de düşük refah seviyeli ailelerin %67’sinde çocuklara HİÇ kitap okunmuyor.
- Her gün kitap okuma oranı, yüksek refah seviyeli ailelerde bile sadece %13.
- Yoksul hanelerde yaşayan, 3 yaş çocukların yaklaşık %93’ünün 3 adetten fazla kitabı bulunmuyor.
(TEÇGE verisi)
Bu tabloyu iyileştirmek için ihtiyaç sahibi çocuklara ve ebeveynlere yönelik olarak 2016 yılında hayata geçirdiğimiz “Okuyan Bir Gelecek” Projesi’ni yürütüyoruz. Proje kapsamında uygulanan eğitim programlarıyla çocukların dil becerilerinin gelişmesini, okuma sevgisi ve alışkanlığı edinmelerini hedefliyor; aynı zamanda ebeveynlere okumanın önemi konusunda farkındalık kazandırmak için çeşitli faaliyetler uyguluyoruz.
Neler Yapıyoruz?
Okuma Grupları, ihtiyaç sahibi 4-7 yaş çocuklarının gelişimlerini desteklemek için Okuyan Bir Gelecek Projesi kapsamında uygulanan programlardan biridir. Programın temel hedefi, çocukların erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazanması ve dil gelişimi başta olmak üzere zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarının desteklenmesidir. Program en az 15, en fazla 25 çocuğun katılımıyla 10 hafta boyunca haftada 1 gün 90 dakika olarak uygulanmaktadır. Program, AÇEV tarafından gerçekleştirilen eğitici eğitimine katılan eğitimciler tarafından program dokümanlarına bağlı olarak uygulanır.
Çocukların dil gelişimini desteklemeyi ve onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen Okuyan Bir Gelecek Projesi’nin en önemli faaliyetlerinden bir diğeri Aile Seminerleri’dir. Bu seminerler ile çocukları Okuma Grupları Programına katılan ebeveynlere ulaşılması hedeflenmektedir. Aile Seminerleri’nin amacı, çocukların en yakın çevresi olan ebeveynleri kitap okumanın önemi konusunda desteklemektir. Seminerde; çocuklara kitap okumanın önemi, kitap okumanın anne ve babalara faydaları, çocuklara okumayı sevdirmek için yapılması gerekenler, kitap okuma alışkanlığının devamı için yapılacaklar, çocuklara kitap okurken dikkat edilmesi gerekenler ve çocukların yaşına ve ilgilerine uygun kitap seçiminin önemi hakkında konuşulmaktadır. Seminerin sonunda, ebeveynlere seminerde konuşulan konuları içeren broşürler dağıtılmaktadır.
Miniklerle Okuyoruz Atölyeleri, ihtiyaç sahibi 2-3 yaş çocuklarının gelişimlerini desteklemek için uygulanan bir programdır. Programın temel hedefi, çocukların erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazanması ve dil gelişimi başta olmak üzere zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarının desteklenmesidir. Erken yaşlarda çocukların gelişimlerinin aileleri tarafından desteklenmesi oldukça önemlidir. Programa çocuklarıyla katılan ebeveynlere, ev ortamında çocuklarının gelişimlerini desteklemek için yapabileceklerine yönelik faydalı bilgiler sunulmaktadır. Program, 15 ebeveyn ve bu ebeveynlerin 2-3 yaş arasındaki çocuklarının katılımıyla 5 hafta boyunca haftada 1 gün 1 saat olarak uygulanmaktadır.
Okuyan Bir Gelecek Projesi’nin diğer ayağını ise set gönderimleri oluşturmaktadır. AÇEV, Türkiye’de kitaba erişemeyen çocuk kalmaması için 2021 yılında yeni bir yola çıkarak Okuyan Bir Gelecek Projesini dijital platforma taşımıştır. AÇEV’in Okuyan Bir Gelecek Platformu okuyanbirgelecek.acev.org üzerinden yapılan bağışlar ile kitaplara erişimi olmayan çocukların hanelerine Okuyan Bir Gelecek Setleri gönderilmektedir. Çocuklara gönderilen setlerin içinde; resimli hikâye kitapları, oyun ve etkinlik önerileri, resim defteri, kuru boya, oyun hamuru, geometrik şekil oyunu ve bilim çocuk dergisi bulunmaktadır. AÇEV’in gönüllü eğitimcileri, setlerin gönderildiği her haneyi arayarak ebeveynlere, setin içinde yer alan eğitsel malzemeleri kullanarak çocuklarının gelişimini nasıl destekleyebileceklerini açıklamaktadır.
Okuyan Bir Gelecek ile şimdiye kadar kaç kişiye ulaştık?
Kaynaklar: Baydar, N., Küntay, A., Gökşen, F., Yağmurlu, B., & Cemalcılar, Z. (2008). Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE) Çalışması - 1. Tur Verileri. Hart, B. & Risley, T. R. (2003). The early catastrophe: The 30 million word gap by age 3. American Educator, 27(1), 4-9.
13.760 çocuğa ve ebeveynine
yüz yüze eğitim programlarımızla ulaştık.
13. 790 çocuğa
Okuyan Bir Gelecek Setlerini gönderdik ve ebeveynleriyle görüşmeler yaptık.